Hej och Välkommen till Senses of Food!

Jag heter Julia, bor i Umeå och har en passion för mat och skrivande.

Mat för mig är mer än bara energi till kroppen. För mig är det glädje, det är njutning, guldkant på vardagen och en möjlighet att vara kreativ. Allt började med att jag fick vara med i köket med mamma, pappa eller mormor. Jag fick leka med ingredienser, smaka, prova och lära mig. När jag blev äldre hade jag goda grunder att stå på och utvecklade mig genom att prova mina vingar på riktigt.

När det kom till att välja vad jag ska fylla mitt liv med valde jag kostvetarprogrammet vid Umeå Universitet där jag 2022, efter några år i inom flygets turbulenta värld, tog en kandidatexamen och blev kostekonom. Jag fortsatte med avancerade kurser och arbetar nu med en masteruppsats i samma ämne. Det är en spännande värld det här med mat och måltider, näring och energi. Det tvärvetenskapliga är det som området komplext och utmanande. Från det kliniska till det humanistiska, från det samhällsvetenskapliga till det naturvetenskapliga.

En annan del av mig som alltid varit närvarande är skrivandet. Så länge jag kan minnas har jag skrivit av mig på olika sätt. Ibland skrivit dagbok, andra gånger har det bara varit en tanke som har fastnat på ett papper utan närmare kontext. Det var delvis därför jag startade Senses of Food på instagram sommaren 2020 för jag ville skriva och dela med mig av kunskap, tankar, funderingar och ibland recept. Det har varit väldigt kul men tyvärr är formatet inte lika tillåtande för längre texter på Instagram, därför startade jag denna sida.

Här är delar jag med mig av allt från varför vi äter med alla sinnen. Hur man gör en nödkaka. Inspirationen som kommer när jag har rest till nya platser eller bara tankar och funderingar som kommer till mig. Här samlas alla känslor som kan uppkomma genom mat.