|

Flygplansmat – en sensorisk historia

Före jag började började studera kostvetenskap på allvar spenderade jag drygt 5 år inom flygbranschen. Det var en otrolig tid med fantastiska lärdomar och upplevelser. Jag spenderade några år på marken och jobbade på flygplats innan jag tog på mig vingarna och jobbade som flygvärdinna. Maten var, som den ofta blir, ofta närvarande oavsett om jag jobbade på marken eller i luften. Det var matvagnar som skulle beställas, frukostlådor som skulle räknas eller crewmat som skulle ätas. Jag har ätit det mesta på flygplan men också ätit ”flygplansmat” på marken.

Just flygplansmat är något som många har åsikter kring. Det kan upplevas dåligt, torrt, extremt gott, smaklöst eller för salt. Naturligtvis är det naturligt att alla har sina egna åsikter kring maten för smaken är ju bekant olika, men det är mer som spelar in i varför vi upplever maten som så speciell på flygplan.

När vi äter känner vi smaker och texturer i munnen, ser maten med våra ögon, känner dofter och hör om maten är knastrig eller inte. Men när vi är på ett flygplan så påverkas våra sinnen av ljudet från motorerna och trycket i kabinen. Detta undersöktes i ett experiment och ljudet påverkade matupplevelsen så att sur smak kändes surare och sött upplevdes sötare när man dessutom är i ett annat tryck än på marken. Studien är liten och det gjordes inte på ett flygplan utan i en tryckkabin men faktumet kvarstår, det är en skillnad mellan hur vi upplever mat ombord på ett flygplan och när vi är på marken. Forskarna till experimentet föreslog däremot andra aspekter som påverkar upplevelsen av mat ombord mer och det är stress, temperaturförändringar och allmän sinnesstämning. Andra studier har däremot sett att alla grundsmaker upplevs mindre på ett flygplan.

Jag har gjort en del empiriskt arbete av att äta flygplansmat som sagt och har kommit fram till följande: Maten som ska serveras på flygplan är salt, och saltas kraftigt för ge en bra smakupplevelse. Fikat innehåller mycket socker eller choklad för att smaka bra. De produkter som inte är enbart framtagna för att serveras ombord smakar också mindre eller dovare än vad de gör på marken. Vissa maträtter innehåller dagsrekommendationen av salt eller socker i en portion för att ge en kul smakupplevelse, och jag måste erkänna, de rätterna var oftast de godaste. Om än inte de mest näringsriktiga.

Att äta mat som är menad att bli konsumerad på flygplan på marken istället kan å andra sidan bli en ganska obehaglig upplevelse. Chipen är så salta att jag skulle vilja lägga mig i en sjö för att genom osmos få rätt saltbalans i koppen igen. Chokladbollen har så kraftig smak att det nästan är motbjudande. Det är konstigt för chokladbollen är otroligt god på 10.000 meters höjd. Det visar på att vissa saker är menade att bli uppätit i en ståltub bland molnen.

Där kommer också nästa grej med att äta på ett flygplan. Ofta landar planet på en annan plats, kanske i ett annant land, i en annan miljö. Kanske är det en efterlängtad semester som väntar som redan på planet gör att smakupplevelsen förändras av ren förväntan. Eller så reser man för att närvara vid en jobbaktivitet, begravning eller något som inte alls är lika roligt som en semester. Det påverkar också hur maten upplevs. För att inte tala om att majoriteten av passagerare som sätter sig på ett flygplan upplever någon typ av obehag. Japp, det påverkar också..

Det är alltså inte enbart ljudet, luften, synen eller smaken som påverkar. Det är allt runtomkring, känslor och tankar. Sinnesstämning och humör. Men det är också, såklart, en hel del extra kryddning.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *